Thu. Sep 19th, 2024
lecenje akni

Često dok ne dođemo u određene godine, ne obraćamo mnogo pažnje na način na koji negujemo kožu. Istina je da kožu treba negovati već od ranog uzrasta, posebno ako neko ima sklonost ka bubuljicama i aknama. Otklanjanje nečistoća je obavezno, naročito nakon ulaska u tridesete godine, ako ne i ranije.

Ipak, mnoge žene, ali i muškarci zaboravljaju koliko je nega kože važna. Pod tim, naravno, ne mislimo samo na negu kože lica, nego i celog tela. Sve to i dalje ne znači da je neophodno redovno ići na različite kozmetičke tretmane, već da kožu treba negovati samostalno, ali na način koji joj odgovara. Posebno se to odnosi na lečenje akni, kada je vrlo važno koja se krema za akne koristi, odnosno tretman koji bi trebalo da preporuči stručnjak.

Akne kao čest problem 

Iako se najčešće javljaju u periodu adolescencije, prava istina je da su akne zapravo problem sa kojim se mogu susresti ljudi različitih uzrasta. Ipak, u periodu adolescencije su one najizraženije, prosto zato što se često dovode u vezu sa hormonskim promenama u tom periodu. 

Treba imati na umu i to da akne mogu nastati i usled loših životnih navika, ali i neadekvatne higijene. Sve to može u velikoj meri uticati na stanje kože, tako da će i lečenje akni biti mnogo dugotrajnije nego kada se koža neguje na pravilan način i kada osoba vodi računa o životnim navikama. 

Šta sve utiče na pojavu akni?

Da bi lečenje akni moglo da bude uspešno, potrebno je utvrditi šta ih uzrokuje. Međutim, tu dolazi do problema, prosto zato što akne nastaju uglavnom usled dejstva više različitih faktora, pa sve njih treba uzeti u obzir. 

Na zdravlje kože u velikoj meri utiče ishrana. Recimo, ako neko konzumira više šećera, odnosno prerađene hrane ili zasićenih masti, tada dolazi do značajno veće proizvodnje sebuma. A dobro je poznato da upravo povećanje proizvodnje sebuma direktno dovodi do začepljenja pora, usled čega uglavnom i nastaju akne. 

U tom smislu se za prirodno lečenje akni preporučuje na prvom mestu promeniti navike u ishrani, te uvrstiti ne samo voće i povrće, nego i veću količinu zdravih namirnica, kao što su nemasni proteini, odnosno integralne žitarice. Takođe se preporučuje i smanjenje unosa kako gaziranih napitaka, tako i slatkiša i brze hrane. Podrazumeva se da je unos vode na optimalnom nivou obavezan kako bi koža bila hidrirana. 

Sem toga, na pojavu akni i te kako može da utiče i izloženost stresu, odnosno kada osoba ne zna kako da se izbori na najbolji mogući način sa stresnim situacijama, sa kojima se naravno svi u manjoj ili većoj meri na dnevnom nivou susrećemo. Preporuka je da se okrene nekoj aktivnosti u kojoj uživa, kao što je na primer čitanje knjige ili boravak u prirodi, s tim da će lečenje akni biti uspešnije u tom slučaju ako se praktikuje i redovna fizička aktivnost. 

Na pojavu akni čak može da utiče i manjak sna, ali i manjak fizičke aktivnosti. Takođe je dobro poznato da je pušenje jedna od navika, koja može da utiče na zdravlje kože u velikoj meri. Negativno, naravno. Čak i ako nije moguće da ostavite cigarete kako biste ubrzali lečenje akni, uvek je dobro da ih makar smanjite, iako je mnogo bolja opcija da ih se potpuno rešite. 

Lečenje akni 

Na osnovu toga u kakvom se stanju koža nalazi, dermatolog će preporučiti kako bi trebalo vršiti lečenje akni. U nekim slučajevima može biti preporučena samo krema za akne, dok će u određenim slučajevima biti dovoljna promena životnih navika. U principu, kao i za njihov nastanak, tako isto i za lečenje akni važi pravilo da se često preporučuje nekoliko kombinovanih metoda kako bi lečenje bilo što uspešnije. Ipak, treba biti strpljiv, uzevši u obzir da ono u nekim slučajevima može  potrajati.

Krema za akne i dobre promene

U većini slučajeva, kada je reč o blažem stadijumu, preporučuje se upotreba kreme za akne koja utiče na smanjenje upale, eliminiše bakterije i otčepljuje pore. Sve ovo ubrzava proces lečenja akni, što je razlog zašto mnogi dermatolozi preporučuju upotrebu specifične kreme za akne. Ovaj preparat je najčešće namenjen lečenju blažih do umerenih oblika akni, dok će dermatolog, ukoliko je potrebno, preporučiti i dodatne lekove.

Važno je imati na umu da proces lečenja uključuje više faktora, jer akne nastaju usled dejstva različitih uzroka. Stoga adekvatna krema za akne, često ide ruku pod ruku sa promenama loših životnih navika koje mogu biti uzročnici problema. Pravilna nega kože, redovna fizička aktivnost i dobar san neke su od najbitnijih promena, na koje možete uticati.

U svakom slučaju, za lečenje akni se preporučuje konsultacija sa stručnjakom, koji će na osnovu pregleda utvrditi da li je dovoljno koristiti samo kremu za akne ili su potrebni i drugi preparati kako bi se postigli najbolji rezultati.