Thu. Oct 3rd, 2024

S pravom se može reći da su gume važna karakteristika svakog automobila. Ali uprkos tome što im je prilično potrebno da pokrenu vaš automobil, neki ljudi ne znaju mnogo o njima niti o tome kako se pravilno brinuti o gumama.

Pa hajde da to promenimo! Evo samo nekoliko stvari koje bi trebalo znati o gumama za početak.

Obrasci gazećeg sloja

Znate one šarene šare gazećeg sloja na gumi? E pa one nisu samo dekorativni detalji. Postoje različite vrste i one zapravo obavljaju prilično specifične i važne funkcije kako bi automobilske gume dobro prijanjale za kolovoz.

Neusmerene automobilske gume

Sa istim uzorkom i neprekidnim šarama, ovo su najčešći tipovi guma, a možete ih pronaći na većini automobila sa visokim performansama. Poznate po svojoj dugovečnosti i svestranosti, automobilske gume koje nisu usmerene mogu se rotirati na više načina, što povećava njihovu udobnost.

Usmerene automobilske gume

Sa velikim uzorkom u obliku slova V sa velikim udubljenjima koji su dizajnirani za odvod vode, ove gume pomažu u smanjenju hidroplaniranja.

Asimetričnaže automobilske gume

Ovi poluhibridi se generalno mogu naći na sportskim automobilima i dolaze u više šara. Ovo maksimizira prianjanje i stabilnost i na suvom i na mokrom putu, a istovremeno omogućava dobro skretanje.

Usmereno-asimetrične gume

Ako želite da izvučete najbolje iz svog četvorotočkaša, ove automobilske gume mogu biti za vas. Uzorak u obliku slova V ispušta vodu, ali ćete i dalje imati performanse na suvom putu zbog asimetričnog gazećeg sloja.

Minimalni nivo gazećeg sloja

Zakonski minimalni gazni sloj za gume je 1,5 mm, pa je važno da na to pazite. Sve automobilske gume imaju gazne trake na gazećem sloju, tako da je to lako proveriti. Možete ih pronaći na dnu žleba gazećeg sloja oko gume. Ako su ove šipke vidljivo istrošene, to znači da je potrebno zameniti gumu.

Kako odrediti veličinu pneumatika?

Možda ste primetili broj oko vaših guma i niste zaista razmišljali o njegovom značenju. Oni su zapravo veoma važni i pomažu vam da saznate kojih su veličina automobilske gume.

Širina odeljka podrazumeva širinu gume u milimetrima. Širina automobilske gume mora odgovarati točku na koji se postavlja.

Razmera predstavlja procenat visine bočne stranice pneumatika u poređenju sa širinom preseka gume. Građevinski kodeks ukazuje na to da je guma proizvedena sa radijalnom konstrukcijom.

Prečnik oboda je u inčima i meri se od jedne strane prirubnice točka do druge.

Starost guma možete odrediti po samim gumama, samo morate pažljivo pogledati bočnu stranu. Najverovatnije ćete videti slova „DOT“ iza kojih slede četiri broja, koja predstavljaju broj nedelje i godinu. Na primer, ako na brojevima piše „3012“, gume su napravljene 30. nedelje 2012.

Generalno, trebalo bi da izbegavate korišćenje guma starih više od pet ili šest godina, pa koristite ove informacije prilikom kupovine.

Kako se popravljaju probušene gume?

Pukotine se generalno mogu popraviti, sve dok ne prođu kroz bočnu stranu gume ili ako su veće od 6 mm. Gume se takođe ne mogu popraviti ako im je indikatora habanja ispod prihvaćenog standarda.

Guma se zapravo popravlja iznutra prema spolja. Prvo se ispumpava i uklanja sa oboda pre nego što se kućište zapečati na mestu gde je došlo do probijanja, što ga čini ponovo hermetičkim. Zatim se ponovo montira na obruč točka i vraća na automobil.